Με την ευκαιρία της 64ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και σε αυτή παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Κώστας Γκιουλέκας, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού και Κυπριακού Στρατού, των συλλόγων Κυπρίων στη Μακεδονία και τη Θράκη, του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και μελών του τοπικού προξενικού σώματος, καθώς επίσης Γενικοί Πρόξενοι στη Θεσσαλονίκη, ακαδημαϊκοί, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και πολίτες.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, με θλιβερότερες στιγμές το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974. Τα τραγικά γεγονότα του 1974 αποτελούν, είπε ο κ. Ιωάννου, το μελανότερο σημείο της Κυπριακής Ιστορίας, με τις πληγές να παραμένουν ακόμα ανοικτές και τον κυπριακό λαό να εξακολουθεί να ζει στην προσφυγιά, να αποστερείται των περιουσιών και των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του. «Δεκάδες οικογένειες αναζητούν ακόμα τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους ανθρώπων, σε ένα ατελείωτο ανθρωπιστικό δράμα», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, υπογραμμίζοντας πως «η απαλλαγή από την κατοχή και τα κατοχικά στρατεύματα, η αποτροπή της διαίρεσης και η δημιουργία προϋποθέσεων ασφάλειας και ειρήνης στον τόπο μας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».
Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται με μεθοδικότητα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διά της διπλωματικής οδού, αποδεικνύοντας στην πράξη την πολιτική βούληση και την αφοσίωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο για επανένωση της Κύπρου. Οι στοχευμένες και συγκεκριμένες ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, και οι επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ηγέτες κρατών, επαναβεβαίωσαν την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου, που θα οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Ιωάννου μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει στη συνάντηση με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις για την επανένωση της πατρίδας μας. «Η μοναδική αποδεκτή λύση είναι εκείνη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όπως επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κ. Υπουργός, εκφράζοντας τη θέση πως οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών είναι εκτός των συμφωνημένων και δεν γίνονται αποδεκτές. Ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της προσπάθειας που έχει ως μοναδικό στόχο την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. «Όραμά μας είναι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές Κυπρίων μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη και δημοκρατική, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν να συμβιώσουν και να προοδεύσουν με ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την επέτειο της Ανεξαρτησίας παρουσιάστηκε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με τίτλο «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής». Απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αθήνα και τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τα συγχαρητήρια της Πολιτείας για την πρωτοβουλία και τις συνεχείς δράσεις τους, που στοχεύουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το Κυπριακό.
«Αξιοποιώντας τη φωτογραφία ως μέσο επικοινωνίας, υπενθυμίζεται στο κοινό ότι οι οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης παράνομης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία είναι ακόμη υπαρκτές. Οι φωτογραφίες της έκθεσης υπενθυμίζουν σε όλους εμάς το χρέος μας απέναντι σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους, στις μανάδες και τους πατεράδες που χάνονται περιμένοντας τα παιδιά τους να επιστρέψουν, στα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς τη στοργική αγκαλιά των πατεράδων τους, χωρίς να ακούσουν ιστορίες από τους παππούδες τους. Αποτυπώνουν την ευθύνη της δικής μας γενιάς να πράξουμε το άπαν των δυνατοτήτων μας για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πολυαγαπημένης μας Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και αποτελεί ευθύνη και υψηλό καθήκον μας να την περιφρουρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε. «Σήμερα τιμούμε τόσο τη μνήμη και τους αγώνες των παιδιών, των αγωνιστών της ίδιας της Κύπρου, αλλά και της Μακεδονίας και της Θράκης», ανέφερε ο κ. Αυγουστίδης, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση, την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του λαού και τους εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στη φωτογραφική έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Αυγουστίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει τόσο στη διατήρηση της μνήμης, όσο και στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του ελλαδικού κοινού σχετικά με την τραγική αυτή σελίδα της Κυπριακής Ιστορία. Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα συνεχάρη την κοινότητα των Κυπρίων Βορείου Ελλάδας για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο τη συνεχή διαφώτιση για το Κυπριακό.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Κώστας Γκιουλέκας επεσήμανε ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα και το θέτει πάντα ψηλά τόσο στην ατζέντα των συνομιλιών που έχει σε διάφορα φόρουμ όσο και στις συναντήσεις που έχουν οι Έλληνες με ξένους αξιωματούχους. Τόνισε, επίσης, ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ελληνισμός έχει ένα ανεξόφλητο χρέος: να αγωνίζεται διαρκώς μέχρι να φύγει από τη Μεγαλόνησο και τελευταίος στρατιώτης από τα κατοχικά στρατεύματα».