Τρόμος από τις λοιμώξεις – Φτάσαμε τους 12 θανάτους

Τρόμος από τις λοιμώξεις – Φτάσαμε τους 12 θανάτους

Δέκα νεκροί από γρίπη και δύο από RSV – Βρέφος το ένα θύμα – Εγκύκλιο στα σχολεία και συστάσεις στους γονείς απέστειλε το υπουργείο Υγείας

Υπό συνεχή παρακολούθηση τα επιδημιολογικά δεδομένα αφού οι εποχιακές λοιμώξεις δίνουν και παίρνουν και η Κύπρος καταγράφει καθημερινά νέους θανάτους. Από την αρχή της δραστηριότητας του ιού της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), κατά τη φετινή περίοδο μέχρι και χθες, σημειώθηκαν συνολικά 12 θάνατοι, ενώ σε νοσηλεία βρίσκονται δεκάδες ασθενείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή τις αποφάσεις που έλαβε τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να πετύχει την μείωση της μετάδοσης των ιών και να αποσυμφορήσει τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών τελούν υπό διαρκή πίεση.

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα, η Κύπρος φαίνεται ότι ακολουθεί ολόκληρη την Ευρώπη με τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για περαιτέρω αύξηση των νέων περιστατικών να επαληθεύονται μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφηκαν από το υπουργείο Υγείας μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, δηλαδή ο αριθμός των νέων περιστατικών ανά 1.000 κατοίκους, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με τις τρεις εβδομάδες που είχαν προηγηθεί.

«Σε όλα τα σχολεία αλλά και στους οργανωμένους γονείς», ανέφερε στον «Φ» η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, «έχουν σταλθεί συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να αποτρέπεται η μετάδοση των ιών», ενώ ταυτόχρονα, «έχουμε αποταθεί στον ΟΑΥ και αναμένουμε την απάντηση του για την αύξηση των γιατρών στα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ με στόχο να αποσυμφορήσουμε κάπως τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών που δέχονται μεγάλη πίεση αυτό το διάστημα».

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τους θανάτους που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, έχουν φθάσει τους 12. Οι 10 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με σοβαρά συμπτώματα γρίπης, εκ των οποίων οι οκτώ σημειώθηκαν σε κρατικά νοσοκομεία και οι δύο σε ιδιωτικά και άλλοι δύο θάνατοι αφορούσαν τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και συγκεκριμένα, ένα βρέφος δύο μόλις μηνών και μια γυναίκα που βρίσκονταν σε νοσηλεία. Η κ. Κωνσταντίνου τόνισε την ανάγκη για προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αναφέροντας ότι «τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο από τους ιούς που κυκλοφορούν στην κοινότητα αυτό το διάστημα».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 98 νέες εισαγωγές ασθενών με γρίπη, 23 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 και 10 νέες εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα του RSV. Χθες, σε νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των κρατικών νοσοκομείων βρίσκονταν δέκα ασθενείς, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με γρίπη κυμαινόταν γύρω στους 100 και ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 γύρω στους 30.

«Η πίεση που δέχονται τα κρατικά νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι μεγάλη», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, καλώντας, για άλλη μια φορά, τους πολίτες «να λαμβάνουν όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση, ακόμα και με θάνατο. Οι περισσότεροι από τους θανάτους που σημειώνονται αφορούν ηλικιωμένα άτομα και άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας», επεσήμανε και τόνισε ότι «οι πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να περιορίζονται για να αποτρέπεται η μετάδοση των ιών».

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), στην τελευταία του αναφορά, προειδοποίησε με περαιτέρω αύξηση στη δραστηριότητα των αναπνευστικών ιών καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν τα μέτρα τους. Τα κράτη-μέλη, «πρέπει να είναι προετοιμασμένα για συνεχείς αυξήσεις στη δραστηριότητα της γρίπης και του RSV κατά τις επόμενες εβδομάδες και επιβάλλεται να εξετάσουν τις πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρει το ECDC.

Η θετικότητα των τεστ για τη γρίπη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης βρισκόταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο 26%, ενώ «εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω γρίπης έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρουσιάζει σταθερό ποσοστό θετικότητας της τάξης του 10% με την συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που νοσούν να είναι παιδιά. «Παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρών εκβάσεων λόγω RSV».

Πηγή: Philenews

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *